26 Nov

Ihminen on biopsykofyysinen kokonaisuus on sanakokoelma johon törmää usein puhuttaessa ihmisestä terveydenhuollon asiayhteyksissä. Se on hieno sana joka pitää sisällään paljon. Se mainitaan usein kuitenkin aika kevyesti puhuttaessa erilaisista vaivoista toipumisen yhteydessä. On hyvä ajatella asiaa hieman kun jokin vaiva tulee elämän osaksi, etenkin jos vaiva on toistuva tai kroonistunut.

Ihminen on biologinen olento tarkoittaa, että keho on erilaisten kudosten kokonaisuus, jossa jokaisella kudostyypillä on oma tyypillinen käyttäytyminen. Vaivojen osalta keskeistä on hyväksyä kudosten erilaiset uusiutumisnopeudet. Esimerkkinä toimii hyvin tulehdusprosessi joka on osa kiputiloja. Vaikka mitä tekisi, tulehdusprosessi ottaa oman aikansa riippuen missä kudoksessa se on. Tulehdusprosessia ei voi lopettaa, voi vain vaikuttaa tekijöihin jotka ylläpitävät tulehdusta ja siten ikäänkuin käynnistää paranemisen poistamalla ylläpitävät tekijät. Jos kyse on lihaskudoksesta, paraneminen on päivien tai viikkojen prosessi, mutta luukudoksen osalta on aikajänne kuukauden tai useamman. Tästä esimerkkinä modic-tyypin muutokset selkärangassa. Modic-muutosten poistuminen luukudoksesta ottaa kuukausia. Hoito voi olla yksi tekijä katkaisemassa tulehdusta ja osa paranemista, mutta mikään hoito ei voi poistaa kipua välittömästi ja on virheellinen ajatus odottaa kivun poistumista hoidon välittömänä seurauksena. Terveydenhuollon ammatilaisen pitää kertoa tämä asia selkeästi potilaalle. Itse pyrin asian sanoittamaan, mutta silti asiakkaille on usein vaikea hyväksyä tilannetta. Usein potilailla on mekanistinen käsitys kehostaan, ikäänkuin se olisi tehty teräksestä, jossa yhden osan "paikalleen laittaminen" poistaisi kivun. On tärkeää ymmärtää, että oikea hoito, kemiallinen tai käsin tehtävä, vaikuttaa kudostason biologisiin prosesseihin suotuisasti, mutta biologiset aineenvaihduntaprosessit ovat silti lopulta paranemisaikataulun määrittäjä.

Ihminen on psykologinen olento. Tämä hoitojen yhteydessä tarkoittaa ainakin sitä, että asenteilla ja uskomuksilla on iso merkitys. Usko omaan vaikutusmahdollisuuteen ja vastuun otto omasta tilastaan on aivan keskeistä. Toiveikkuus ja kärsivällisyys ovat myös keskeisisiä tekijöitä. Näiden lisäksi johdonmukaisuus ja itsekuri on ehdottoman tärkeää, sillä useimmiten vaivojen pitkäkestoinen ja pysyväluonteinen korjaantuminen vaatii elämäntavan muutoksia ja kohdistettuja toimia kehonkäytön tottumusten suhteen.

Ihminen on sosiaalinen olento joka elää tietyssä ihmisryhmässä. Ihmyisrhmä voi tarkoittaa perhettä, työyhteisöä tai harrastustoiminnan ryhmää. Tämä osatekijä on eräänlainen jatkumo psykologisuudesta. Sosiaaliset paineet toimia tietyllä tavalla syntyy vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa. Perhe tai työyhteisö voi olla iso stressin aiheuttaja, joka ylläpitää kipua. Tai ne voivat olla kivun hallintaa ja elämäntapamuutoksia tukevia voimia. Minuutemme on sosiaalipsykologinen asia. Mitä meitä ympäröivät ihmiset tekevät, sitä pidämme normaalina ja siihen pyrimme sopeutumaan. Ympäristömme määrittää meille mitä pidämme tavoiteltavana ja hyvänä. Tästä huonona esimerkkinä voisi olla ankara miesmalli, jossa mies ei valita vaan halveksuu hellyyttä, lepoa ja hoivaa, ja sen sijaan hoitaa vaivojaan kovalla harjoittelulla ja ponnisteluilla. Toinen mihin törmää usein, on lääkevastaisuus ilman hyvää perustetta. Ei suostuta syömään tulehduskipulääkkeitä osana hoitokokonaisuutta, koska periaatteellisesta syystä ei halua "sotkea" keho kemialla. Tämä ei ole järkevää varsinkaan perusterveellä ihmisellä jolla ei ole minkäänlaista lääkinnällistä kemiallista rasitusta kehossa jo ennestään. Tällainen keho kestää hyvin ajoittaisen kipulääkityskuurin jolla voidaan kemiallisesti ottaa hallintaan villiintynyt tulehdustila. Hyvänä esimerkkinä voisi olla perheympäristö, joka joustaa perheenjäsenen fyysisen jaksamisen mukaan mahdollistaen levon ja isotkin elämäntapamuutokset jos niihin on tarvetta.

Näiden lisäksi ravitsemuksella, levolla ja kyvyllä levätä, liikuntatottumuksilla, sosioekonomisella asemalla jne on merkitystä. Paraneminen vaivoista on moniulottoinen kokonaisuus jossa hoito on yksi tekijä. Olisi virheellistä hoitajana väittää voivansa parantaa ihminen. Yhtä lailla on virheellistä asiakkaana/potilaana odottaa hoitajan voivan parantaa vaivat. Hoitajan tekemän hoidon vaikutus on yksi tekijä monitasoisessa ja moniulotteisessa tapahtumasarjassa, jossa aika on hyvin keskeinen tekijä. Niinpä ohjaisin jokaista potilasta pohtimaan kipujansa tämmöisen laajemman viitekehyksen lävitse. Näin tehden odotukset ovat realistisemmat ja oman terveydentilan hoitoon syntyy oikeanlainen ote.

Kommentit
* Sähköpostia ei julkaista verkkosivulla.